Skip til hoved indholdet

Odderen er tilbage

Odderen har være væk fra Nordsjælland siden 1960erne, hvor den sidste odder døde. Heldigvis er odderen på fremgang i Jylland og Fyn og nu er turen også kommet til os.

Vi formoder, at odderen hos os kommer fra Sverige, hvor odderen også er i stor fremgang. Første gang vi fik kendskab til forekomsten af oddere i kommunen var i 2021. Desværre var det i form af en trafikdræbt odder på Helsingørmotorvejen tæt på Nivåen. Dog viste der sig allerede i 2022 tegn på, at vi fortsat havde en levende odder i kommunen, da der blev fundet spor efter oddere langs Nivåen. I 2023 var vi så heldige at få et nogle billeder af en levende odder fra et vildtkamera, der var sat op netop af samme grund.

Odderen er et ca. 100 -130 cm langt mårdyr, hvor halen udgør ca. halvdelen af dyret. Den er blandt andet i familie med husmår og mink og ligner dem også. Især mink forveksles ofte med oddere. Man kan finde oddere i søer, vandløb og også ude langs kysten. Den lever primært af fisk og krebsdyr.

De største nuværende trusler mod odderen er trafikdrab. Det sker ofte når dyrene, der færdes langs med f.eks. et vandløb kommer til en vejbro. I stedet for at svømme under broen går det ofte op over vejen og er derved udsatte for at blive kørt ned. Odderen skal have en tør gang igennem vejbroen langs med vandløbet, og muligheden for gå op og ned i åen hele vejen.


Vi er derfor i gang med at oddersikre vejbroerne i Nivåen.

Vi har allerede etableret 2 odderpassager. En ved Gl. Strandvej og en under jernbanen. Den sidste medfinansieret af BaneDanmark.

Vi er nu i gang med den 3. passage under motorvejen, hvor det er Vejdirektoratet, der står for etableringen og hvor vi deles om udgiften.

Det betyder også, at Langstrupstien i øjeblikket er spærret imellem Niverød Kongevej og Vejebrødvej.

Hold dig opdateret med nyt fra Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Alle EAN-oplysninger

Telefon: +45 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk

Mere fra os

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback