Ældre- eller plejebolig
Boligtyper for ældre og handicappede
Ældre og handicappede borgere kan få tilbudt to typer boliger gennem visitationen: ældrebolig og plejebolig.
- Ældrebolig tilbydes borgere, der har behov for en bolig med særlig indretning på grund af funktionstab. Hvis du har brug for hjælp til personlig pleje eller praktiske opgaver, modtager du denne hjælp fra hjemmeplejen, præcis som hvis du boede i en almindelig bolig.
- Plejebolig er for borgere, der har brug for omfattende pleje og omsorg, og som derfor ikke længere kan passes i eget hjem. Her er der personale tilstede døgnet rundt.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål og brug for flere oplysninger, end hvad vi har fortalt her, så er du velkommen til at kontakte visitationen på 72 56 50 07 eller mail: fredensborg@fredensborg.dk
Få mere viden om ældre- og plejeboliger
Sådan får du en ældre- eller plejebolig
Når du søger en ældre- eller plejebolig, vil visitationen besøge dig og tale med dig om, hvordan du klarer hverdagen. Du er velkommen til at have en pårørende eller bisidder med under besøget.
Når ansøgningen er underskrevet, udarbejder visitationen en boligindstilling, som sendes til visitationsudvalget sammen med din ansøgning. Behandlingstiden kan være op til to måneder.
Krav for at få en bolig
Visitatoren vurderer din fysiske og psykiske helbredstilstand, dine sociale forhold samt din nuværende boligsituation.
Når det gælder ældreboliger, lægges der særlig vægt på, om du fysisk kan fungere i din nuværende bolig. Tildeling af bolig sker på baggrund af en helhedsvurdering af dine behov og sker ikke ud fra anciennitet, men ud fra behov.
Hvornår kan du få en plejebolig?
Kommunen har en plejeboliggaranti. Hvis du søger alle plejeboliger i kommunen og accepterer alle tilbud, vil du blive tilbudt en plejebolig inden for to måneder efter optagelse på ventelisten.
De to måneder regnes fra det tidspunkt, hvor du er godkendt til en plejebolig, og du har modtaget en bekræftelse herom.
Hvis du har behov for midlertidig ophold, mens du venter på en plejebolig:
- Du kan acceptere det første plejeboligtilbud, du modtager i Fredensborg Kommune, og samtidig stå på venteliste til den bolig, du ønsker.
- Du kan også vælge at vende tilbage til dit eget hjem og vente på, at dit boligønske bliver opfyldt.
Hvis du ønsker at søge en ældre- eller plejebolig i en anden kommune, skal du godkendes af både Fredensborg Kommune og den kommune, du ønsker at flytte til.
Vær opmærksom på, at visitationskriterierne kan variere fra kommune til kommune.
Ældreboliger og plejeboliger er lejeboliger, hvor der skal betales indskud og husleje.
- Du kan søge om lån til indskud gennem pensionsafdelingen i kommunen og
- boligydelse gennem Udbetaling Danmark i Hillerød.
For mere information, kontakt Borgerservice på tlf. 72 56 50 00 eller mail: borgerservice@fredensborg.dk
Har man ikke mulighed for at blive boende i sin egen bolig på grund af fysiske handicap eller behov for særlig pleje, har kommunen en række ældreboliger og plejeboliger, som man kan blive visiteret til.
En ældrebolig er en handicapvenlig bolig. Der er ingen særlig service i disse boliger, men du kan få hjemmehjælp og andre hjælpemidler, så du fortsat kan klare hverdagen.
En plejebolig er placeret på et pleje- og aktivitetscenter. Her får du hjælp døgnet rundt.
Du skal henvende dig til Visitationen på rådhuset i Kokkedal på telefon 72 56 50 07 for at blive indstillet til ældrebolig eller plejebolig.
Ikke alle kan blive boende i den samme bolig hele livet.
Vi tilbyder et antal ældreboliger og plejeboliger. Vi kan oplyse om hvilke kriterier, der skal være opfyldt, og hvordan man ansøger om disse boliger.
Ældre- og plejeboliger
Ældre og handicappede borgere kan tilbydes følgende boligtyper – ældrebolig, plejebolig eller boliger indenfor det almennyttige boligområde.
Ældrebolig tilbydes borgere med funktionstab, der betyder, at de har behov for en bolig med særlig indretning.
Hvis der er behov for hjælp til personlig pleje eller praktisk hjælp, visiteres du på samme måde, som hvis du boede i almindelig bolig.
Plejebolig tilbydes borgere som er afhængig af pleje og omsorg i en sådan grad, at det ikke er muligt at blive passet i eget hjem.
I plejeboligerne er der fast tilknyttet personale døgnet rundt.
Besøg på plejecenter
Ønsker du og din familie at besøge et af kommunens plejecentre, kan I aftale det telefonisk med lederen af centret.