Skip til hoved indholdet

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg udnytter den naturlige varme, som findes i jorden. Det er en vedvarende energiform og et miljøvenligt alternativ til opvarmning med olie eller naturgas.

Der findes flere typer jordvarmeanlæg. De horisontale/vandrette anlæg henter varmen i jorden gennem jordslanger, der typisk graves ned i haven. De vertikale/lodrette anlæg henter varmen gennem boringer, hvor jordslangerne graves lodret ned.

Se vores vejledning om jordvarme.pdf

Kommunen skal give tilladelse til etablering af jordvarmeanlæg.

Det er der krav om, fordi der blandt andet skal tages hensyn til placeringen af anlægget i forhold til natur- og grundvandsforhold på lokaliteten, afstand til vandforsyningsboringer, fredninger i området mm.

Hvis du ønsker at etablere jordvarme, skal du forinden søge kommunen om tilladelse elektronisk via hjemmesiden Byg og Miljø.

Sammen med det udfyldte ansøgningsskema skal du sende en tegning af, hvordan jordvarmeanlægget skal placeres på din ejendom i forhold til skel og bygninger.

Når vi har modtaget din ansøgning, vil du indenfor 10 hverdage modtage en kvittering, så du ved, at vi har modtaget din ansøgning. Vi vil i nogle tilfælde bede dig om at fremsende supplerende oplysninger, som er nødvendige for, at vi kan behandle din ansøgning.

Du kan forvente en sagsbehandlingstid på højst 4 uger fra sagen er fuldt oplyst, det vil sige fra du har sendt alle de oplysninger, som kommunen har bedt om.

Et jordvarmeanlæg kan udformes på forskellige måder. Det traditionelle jordvarmeanlæg, hvor jordvarmeslangerne etableres vandret i jorden i ca. 1 meters dybde, er det mest udbredte.

Jordvarmeanlæg kan også etableres som lodrette boringer i 30-200 meters dybde. De lodrette anlæg er dyrere at etablere, men kræver mindre plads om boligen end de vandrette anlæg. Når kommunen behandler ansøgninger om etablering af lodrette jordvarmeanlæg, er der især fokus på hensynet til beskyttelse af grundvandet.

Et nyere type jordvarmeanlæg er kompaktanlæg, som er indrettet med et antal spiraler, som væsken løber rundt i. Kompaktanlæggene etableres i ca. 4-5 meters dybde. Disse anlæg er et godt alternativ til de traditionelle vandrette anlæg, da de er mindre pladskrævende.

Når jordvarmeanlægget er etableret, skal det tæthedsprøves af en sagkyndig, før det kan tages i brug. Senest 14 dage efter ibrugtagning, skal anlægget færdigmeldes til kommunen.

Færdigmeldingsskemaet, resultat af tæthedsprøvningen og en målfast tegning af jordvarmeanlæggets placering i forhold til skel og bygninger sendes til Byg og Miljø, hvor der også er ansøgt om tilladelsen.

Når kommunen har modtaget og godkendt færdigmeldingen, registreres jordvarmeanlægget i Bygnings- og Boligregistret BBR. Den nye BBR-meddelelse kan du sende til elselskabet, hvis du ønsker at søge om reduktion af elprisen.

Dit jordvarmeanlæg skal efter 1. driftsår efterses og kontrolleres af en sagkyndig. Du skal i minimum 10 år opbevare dokumentation for, at eftersynet er gennemført, så denne kan fremvises til kommunen, hvis vi ønsker at føre tilsyn med dit jordvarmeanlæg.

Hvis du har jordvarme og ikke længere ønsker at benytte dit anlæg, skal det sløjfes. Du skal meddele kommunen, at du sløjfer anlægget.

Når anlægget sløjfes, skal det tømmes for frostsikringsvæske og skylles igennem med rent vand. Herefter skal jordvarmeslangerne aflukkes.

Frostsikringsvæsken skal bortskaffes som miljøfarligt affald ifølge kommunens affaldsregulativ.

Du kan finde mere information om jordvarme på Energistyrelsens hjemmeside.

Du kan også finde mere information om varmepumper og jordvarme her.

Hold dig opdateret med nyt fra os

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Alle EAN-oplysninger

Telefon: +45 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk

Mere fra os

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback