Varmepumpe
En varmepumpe kan være et godt alternativ, hvis du opvarmer med olie, el eller naturgas og bor i et område uden tilkoblingsmuligheder til fjernvarme.
Hvis du beslutter dig for at installere en varmepumpe, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i dit behov. Varmepumper kan ikke alle det samme, og det er derfor vigtigt at vælge den rigtige type ud fra dit behov i forbindelse med varmeforbrug og varmeform. Du bør ligeledes overveje den mest hensigtsmæssige placering til den udvendige del af varmepumpen for at undgå unødige støjgener for dig selv og dine omgivelser.
På denne side kan du finde vejledning og gode råd til, hvad du bør være opmærksom på, inden du investerer i en varmepumpe.
Der findes flere forskellige typer af varmepumper på det danske marked. Her listes de tre mest almindelige typer.
- Jordvarme:
Et jordvarmeanlæg udnytter den varme, der altid er i jorden. Det er den varmepumpetype, der giver dig den største energibesparelse, når installationen er betalt. Det er samtidig den mest pladskrævende løsning, da din have skal være mindst 300 m2 til nedgravning af jordslanger ved etablering af et horisontalt jordvarmeanlæg. Det kan også være en mulighed at etablere et vertikalt jordvarmeanlæg. Dette er en mere omkostningstung løsning, men mindre pladskrævende ved etablering.
Jordvarmeanlæg kan klare opvarmningen af både brugsvand og bolig.
- Luft til vand-varmepumpe:
En luft til vand-varmepumpe virker ved at trække udeluften ind i varmepumpen, hvorefter varmeenergien trækkes ud af luften. Luft til vand-varmepumper giver næsten lige så stor energibesparelse som jordvarme. De er billigere at etablere og de kræver ikke plads i haven. Man skal dog være opmærksom på regler for placering af udedelen.
Luft til vand-varmepumper kan klare opvarmningen af både brugsvand og bolig.
- Luft til luft-varmepumpe:
Hvis du har en dyr varmeform – f.eks. gas eller oliefyr – kan du med fordel supplere din opvarmning af boligen med en luft til luft-varmepumpe. Den er billig i anskaffelse og kræver ikke et vandbårent radiatorsystem.
Luft til luft-varmepumper kan kun klare opvarmningen af bolig.
Energistyrelsen har lavet en guide, som hjælper dig til at:
- Få et overblik over de mest almindelige typer af varmepumper på det danske marked.
- Vælge den type varmepumpe, der passer bedst til din aktuelle situation, samt udregne priser og besparelser ved køb af en varmepumpe.
- Sammenligne varmepumper på det danske marked, ud fra test af effektivitet udført på et uafhængigt testlaboratorium.
Du finder Energistyrelsens guide valg af varmepumpe her.
Du finder Energistyrelsens ”Varmepumpeliste” til sammenligning af varmepumper her.
Energistyrelsen har lavet en liste over installatører og montører, som er VE-godkendt, hvilken vil sige, at de har dokumenterede kompetencer til at installere dit VE-anlæg korrekt, så du får det største udbytte af anlægget.
Hvis ikke du allerede har elvarme, kan du få reduceret elafgift, fordi varmepumper er el-baserede. Kontakt dit elselskab for mere information.
Der er samtidig flere muligheder for tilskud, hvis du står i den situation, at du gerne vil skifte fra en varmeform til en anden:
- Du også søge om tilskud fra Energistyrelsens Bygningspulje – næste runde åbner i 2023, hvor puljen vil blive delt mellem en varmepumpepulje og en energirenoveringspulje.
- Med Energistyrelsens Skrotningsordning kan du få op til 25.000 kr. i tilskud til en varmepumpe på abonnement, når du samtidig skrotter dit olie- eller gasfyr.
Støj fra luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper kan blive et problem, hvis udedelen er placeret for tæt på din nabo. Der er stor forskel på, hvor meget støj de enkelte fabrikater af varmepumper udsender. Det er derfor en god idé at tænke over, hvilken model du vælger, og hvor du placerer den i forhold til dine naboers støjfølsomme områder, som soveværelser og udendørs opholdsarealer. De byggetekniske afstandskrav for placering af varmepumpen er 2,5 meter til skel. Det anbefales dog, at der som minimum er 5 til 10 meter fra varmepumpen til naboskel.
Varmepumper skal som tommelfingerregel overholde 35 dB ved naboskel i nattetimerne, hvis man bor i et villa- eller rækkehusområde. Hvis du er i tvivl om hvilken støjgrænse, der er gældende i dit område kan du kontakte Team Miljø på Miljoe@fredensborg.dk.
Grænseværdien gælder kun i skel til matrikler med beboelse eller erhverv, dvs. at grænseværdierne ikke er gældende i skel mod vej. Du skal dog være opmærksom på, at støjgrænsen ikke er afskåret af vejen. En varmepumpe placeret ud mod en smal vej eller sti, skal stadig overholde grænseværdierne i skel på den modsatte side.
Hvis du har svært ved at finde en acceptabel placering af varmpumpen, kan du vælge at få støjdæmpet den i forbindelse med installationen. Støjdæmpningen kan foretages ved opsætning af f.eks. en støjskærm, en lydsluse eller ved at købe en specialdesignet lyddæmper til varmepumpen.
Hvis kommunen modtager en klage over støj fra en varmepumpe, kan kommunen give et påbud om at nedbringe støjen.
Energistyrelsen har udarbejdet en guide omkring støj fra varmepumper og en beregningsmodel, der kan hjælpe med at finde den mest hensigtsmæssige placering af varmepumpen.
Du finder Energistyrelsens guide til installation af luft til vand-varmepumper her.
Du finder Energistyrelsens vejledende beregningsværkstøj af den forventede støj med dine egne data her.
Ved etablering af varmepumpe i enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse skal der som udgangspunkt ikke søges om byggetilladelse jf. BR18 § 5 stk. 1 nr. 3. Varmepumpen skal dog overholde Bygningsreglement 2018, herunder bl.a. afstandskrav til skel, samt støjkrav fra tekniske installationer.
Der er registreringskrav ved etablering af en ny primær varmekilde. Du skal derfor selv ind og registrere din varmepumpe i BBR. Dette kan gøres på hjemmesiden www.BBR.dk.
Din ejendom kan være omfattet af en lokalplan eller en servitut, som udlægger området til fjernvarmeforsyning med tilslutningspligt, hvorved der skal søges om lokalplansdispensation, såfremt du ikke ønsker at din ejendom skal tilsluttes fjernvarme. Lokalplanen kan ligeledes have bestemmelser om, hvor og hvordan en varmepumpe kan placeres, og hvordan den skal se ud.
Hvis det fremgår af gældende lokalplan, at der er tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning (fjernvarme/naturgas), kan du i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse til nybyggeri søge om dispensation fra lokalplanen til ikke at tilslutte byggeriet til den kollektive varmeforsyning. Tilslutningspligten gælder kun for nybyggeri og total renovering. Hvis du f.eks. blot skal udskifte dit oliefyr med en varmepumpe i en eksisterende bygning, gælder tilslutningspligten ikke.
Ansøges om dispensation fra tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning fastsat i gældende lokalplan fremsendes gennem hjemmesiden Byg og Miljø til Fredensborg Kommune.
Muligheden i en lokalplan til at fastsætte bestemmelser om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg blev ophævet med virkning fra den 1. januar 2019. Tilslutningspligten til fjernvarme for nybyggeri i områder omfattet af lokalplaner fra før 2019 gælder dog fortsat.
Tilslutningspligten til naturgas for nybyggeri fastlagt i lokalplaner er derimod blevet fuldt ophævet ved lovændring pr. 1. juli 2022.