Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Klima og energi Varme Solvarme

Solvarme

Et solvarmeanlæg optager varme fra solen ved hjælp af solpaneler. Solvarme kan være en god idé, hvis du i dag opvarmer med el, olie eller gas og ønsker at begrænse dit forbrug af fossile energikilder.

Der findes to typer solvarmeanlæg:

  • Varmt brugsvand: Anlægget opvarmer kun dit brugsvand.
  • Rumopvarmning og varmt brugsvand: Anlægget opvarmer dit brugsvand og supplerer din nuværende rumopvarmning.

På denne side kan du finde vejledning og gode råd til, hvad du bør være opmærksom på, inden du investerer i et solvarmeanlæg.

Du kan finde mere information om solvarme på Energistyrelsens hjemmeside.

Solvarme er især en god mulighed, hvis du lige nu opvarmer med el, olie eller gas, da du så sparer på de dyrere, fossile opvarmningsformer.

Du skal dog være opmærksom på, at et solvarmeanlæg ikke kan stå som eneste varmeforsyningskilde. Afhængig af størrelsen på solvarmeanlægget, anlægstypen og dit varmeforbrug kan et solvarmeanlæg normalt dække op til ca. 30% af varmeforbruget og ca. 60% af varmtvandsforbruget i en almindelig bolig. Derfor bliver solvarme ofte benyttet som en kombinationsløsning med en anden varmekilde.

 

Etablering af et solcelle- eller solvarmeanlæg på taget kræver som udgangspunkt ikke en byggetilladelse, da de betragtes som tekniske anlæg. Bemærk dog, at solcelle- og solvarmeanlæg skal overholde Bygningsreglementet (BR18), § 179 om afstande til skel. Læs Bygningsreglementet her.

Der kan være tilfælde, hvor etablering kræver en tilladelse eller dispensation:

Undersøg, om dit hus er egnet til solvarmeanlæg. Det kan være en god idé, at få undersøgt, om dit tag kan bære anlægget, om det vender den rigtige vej i forhold til solen, og om det er stort nok til det antal solpaneler, du skal bruge for at få dækket dit varmebehov. Vær også opmærksom på, at solpaneler kan forringe dit hus' arkitektur.

Tjek om lokalplaner, fredninger og servitutter tillader dig at sætte solpaneler op på dit hus. På de fleste huse kan man opføre solvarme uden problemer, men enkelte steder kan lokalplaner indeholde bestemmelser herom. Se om din ejendom er omfattet af en lokalplan her.

Overvej dit behov og hvor meget der skal kunne opvarmes i forhold til de to typer solvarmeanlæg.

Find en godkendt vedvarende energi-installatør. Du kan få et overblik over VE-godkendte virksomheder på Energistyrelsens hjemmeside.

Når solvarmeanlægget er etableret, skal det registreres i Bygnings- og Boligregistret (BBR) med oplysninger om placering af anlægget (f.eks. hvilken bygning).

Dette kan gøres på Bygnings- og Boligregistrets hjemmeside her.

Find mere Information 

Energistyrelsens vejledning om solvarme 

Vejledning fra Videncentret Bolius

Planloven

Byggeloven

Bygningsreglementet (BR18)

Lokalplaner i Fredensborg Kommune 

Hold dig opdateret med nyt fra Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Alle EAN-oplysninger

Telefon: +45 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk

Telefontider

Mere fra os

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback