Beredskab for oversvømmelse
Vi har øget fokus på klimatilpasning - se dine muligheder og se vores beredskab.
I forbindelse med kommunens øgede fokus på klimatilpasning er der blevet udarbejdet digitale kort, der viser ejendomme i risiko ved henholdsvis skybrud og stormflod. Se kortet her nederst på siden.
Se mere om sikring af din ejendom
Du har som borger selv ansvaret for at sikre din bolig.
Du kan læse mere om ansvarsfordelingen og kommunens principper for beredskab her på siden
Der er flere ting, du kan gøre for at sikre din bolig i beredskabssituationer.
Fælles for løsningerne er, at de nedsætter risikoen for oversvømmelser, og at de reducerer belastningen på kloaksystemet.
Som kommune må vi ikke henvise til specifikke produkter/virksomheder, men der findes flere forskellige løsninger til sikring af private ejendomme, f.eks.:
- Pumpebrønd
- Højvandslukke
- Vandsikringspropper
- Vandsikringstape
- Skybrudsventil/regnvandsventil
- Mobile dæmninger
- Sandsække
Hvis der først er oversvømmelse i din bolig, og skaden allerede er sket, kan du her finde gode råd til, hvad du skal gøre.
Du skal fx redde dine vigtigste ejendele først og undgå at komme i berøring med kloakvand.
Det kan være svært at vide, hvordan dit hjem bedst sikres mod ekstreme vejforhold. Der er dog hjælp at hente.
En række fagfolk landet over tilbyder klimatilpasningstjek af din bolig. Priserne varierer fra kloakmester til kloakmester.
Du kan læse mere om klimatjek .
Ved et klimatilpasningstjek vil en fagmand gennemgå både hus og grund med baggrund i hans eller hendes praktiske erfaringer, uddannelse samt kompetencer fra kurset ”Skybrudssikring af bygninger og kældre”.
Herefter vil fagmanden komme med løsningsforslag til, hvad du kan gøre for at klimasikre din ejendom. Hvis du ønsker det, kan fagmanden udarbejde et tilbud på løsningsforslaget, som du kan bruge i dine overvejelser om mulige investeringer.
Et klimatilpasningstjek er en oplagt mulighed for at få undersøgt, om din ejendom er klar til det næste store regnskyl.
Skybrudskortet viser både bygninger og områder, som er i risiko for oversvømmelse ved kraftige regnhændelser baseret på klimaet, som det vil se ud ca. 100 år ud i fremtiden.
Når du har åbnet kortet, skal du:
1. Klikke på ”Klima og Natur” (en menu folder sig ud)
2. Klikke på Bygninger (skybrud)
3. Klikke på ”Søg” i den blå bjælke i toppen af kortet for at fremsøge din adresse
Bemærk: Du kan først se oversvømmelsesområder og bygninger i risiko, når du er zoomet ind.
Bygningerne i risikokortene er farvet alt efter, hvor ofte de vil blive oversvømmet i fremtiden (om ca. 100 år).
Blå bygninger vil i fremtiden blive oversvømmet ved en 5-årshændelse, og røde bygninger vil i fremtiden blive oversvømmet ved en 100-årshændelse. Du har derfor lidt tid til at finde den bedste løsning for din ejendom.
Bygningerne i risikokortene er farvet alt efter ved hvilken kote, de vil blive oversvømmet. Bygningerne har fået en farve, hvis der står mere end 20 cm vand på terræn på din ejendom. 20 cm er standard sokkelhøjde, og du kan altså være i risiko ved mindre eller større vandstand, hvis din sokkelhøjde er hhv. lavere eller højere, eller hvis du f.eks. har en kælder.
Stormflodskortet viser både bygninger og områder, som er i risiko for oversvømmelse ved forhøjet vandstand i Øresund.
Når du har åbnet kortet, skal du:
1. Klikke på ”Klima og Natur” (en menu folder sig ud)
2. Klikke på Bygninger (stormflod)
3. Klikke på ”Søg” i den blå bjælke i toppen af kortet for at fremsøge din adresse
Bemærk: Du kan først se oversvømmelsesområder og bygninger i risiko, når du er zoomet ind.
Bygningerne i risikokortene er farvet alt efter ved hvilken kote, de vil blive oversvømmet. Bygningerne har fået en farve, hvis der står mere end 20 cm vand på terræn på din ejendom. 20 cm er standard sokkelhøjde, og du kan altså være i risiko ved mindre eller større vandstand, hvis din sokkelhøjde er hhv. lavere eller højere.
En ”100-årshændelse” er et statistisk begreb, der fortæller noget om, hvor usædvanligt fænomenet er i forhold til, hvad der er normalt. Statistisk set, finder en 100-årshændelse sted hvert 100. år, en 5-årshændelse finder sted hvert 5. år osv.
Det er ikke nødvendigvis, fordi der har været en lignende hændelse for 100 år siden, men der er brugt statistik og formler til at vurdere, hvor ofte en hændelse finder sted. Man kan altså godt opleve, at en såkaldt 100-årshændelse finder sted to dage i træk – eller to gange inden for samme måned.
I fremtiden vil det, der i dag er en 100-årshændelse opleves hyppigere.
Hvem er beredskabet ved oversvømmelse
Center for By og Land
Det overordnede ansvar for krisestyringen før, under og efter en hændelse ligger hos Center for By og Land.
Nordsjællands Brandvæsen (NSBV)
NSBV er et fælleskommunalt redningsberedskab efter § 60 i styrelsesloven for Allerød, Hørsholm, Rudersdal og Fredensborg kommuner. Deres primære opgave i en oversvømmelsessituation er at bistå med krisestyring i den akutte fase, hvis en oversvømmelse er til fare for mennesker, samfundsmæssige værdier eller miljøet.
Nordsjællands Park & Vej (NSPV)
NSPV udfører opgaver beskrevet som aktionskort i Fredensborg Kommunes beredskabsplan for oversvømmelser.
Fredensborg Forsyning
Fredensborg Forsyning bistår med krisestyring, materiel og sørger for at opretholde kritiske forsyningsfunktioner jf. deres egne beredskabsplaner.
Grundejere
Det er de private grundejeres eget ansvar at sikre deres ejendomme mod skadevoldende oversvømmelser under en hændelse. .
Beredskabsstyrelsen
Det statslige beredskab yder bistand til de kommunale redningsberedskaber ved større hændelser. Der sker en prioritering af beredskabernes indsats ved hver enkelt hændelse ud fra en vurdering af, hvor der er størst brug for hjælp.
Prioritering af beredskabsindsatsen
2. Kommunale dræn og tekniske anlæg mm.
3. Kommunale havne
4. Kommunale institutioner af vital betydning, veje og anlæg
5. Væsentlige samfundsmæssige værdier (fx kulturinstitutioner)
6. Kommunale klimatilpasningsanlæg som fx Usserød Å dige og diget nord for Nivå Havn (serviceniveau fastsættes på baggrund af en konkret vurdering)
Dette indhold kræver at du accepterer yderligere cookies
Du mangler at acceptere følgende for at kunne se indholdet: funktionelle. Opdatér dine valg ved at trykke på ikonet nederst til venstre på siden
Dette indhold kræver at du accepterer yderligere cookies
Du mangler at acceptere følgende for at kunne se indholdet: funktionelle. Opdatér dine valg ved at trykke på ikonet nederst til venstre på siden