Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og unge Folkeskoler og SFO Hjemme- og modersmålsundervisning

Hjemme- og modersmålsundervisning

Se dine muligheder for hjemmesundervisning og vores tilbud om modersmålsundervisning.

### Skolegang og Hjemmeundervisning


Børn skal begynde i skole det år, de fylder 6 år. Men det er ikke nødvendigt, at børn går i en almindelig skole. Forældre kan vælge at undervise deres børn derhjemme.

Modersmålsundervisning

Hvis du kommer fra et EU- eller EØS-land, Grønland eller Færøerne, kan Fredensborg Kommune tilbyde dit barn modersmålsundervisning som supplement til almindelig undervisning.


Hjemmeundervisning

Hvis du vil undervise dit barn hjemme, skal du fortælle os det. Du skal sende en "Anmeldelse af hjemmeundervisning" inden du starter. Denne anmeldelse skal indeholde:

- Hvilke børn deltager i hjemmeundervisningen

- Forældre/værges navn for digital post

- Hvor undervisningen foregår

- Hvem der er ansvarlig for undervisningen

Vi vil derefter holde øje med undervisningen for at sikre, at den er god nok.

 

Ifølge loven har kommunen pligt til at føre tilsyn med hjemmeundervisningen.

Når forældre anmelder hjemmeundervisning, udpeger Center for Skole og Dagtilbud en tilsynsførende fra barnets distriktsskole. 

Der vil være et tilsyn indenfor de første tre måneder og herefter to gange om året. I særlige tilfælde kan det være nødvendigt med hyppigere tilsyn.
 
Tilsynet indebærer, at barnet og underviseren mødes med den tilsynsførende dér, hvor undervisningen finder sted med henblik på en vurdering af barnets faglige og sociale standpunkt. Den tilsynsførende kan bede underviseren om at gennemføre test for at få yderligere viden om barnets aktuelle faglige niveau.
 
Hvis den tilsynsførende flere gange vurderer, at undervisningen ikke er tilfredsstillende, vil Center for Skole og Dagtilbud blive inddraget for at sikre, at barnet får den lovpligtige undervisning.

Hvis hjemmeundervisningen ophører og forældrene ønsker at indskrive barnet i en skole, skal dette oplyses til den tilsynsførende så hurtigt som muligt.

Bekendtgørelse af lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Kapitel 8
Undervisning i hjemmet m.v.

§ 34. Hvis forældrene selv vil sørge for undervisning af deres børn i den undervisningspligtige alder, skal de meddele det skriftligt til kommunalbestyrelsen, før undervisningen begynder.

Stk. 2. Meddelelsen skal indeholde oplysninger om, hvilke børn der skal deltage i undervisningen, hvor undervisningen foregår, og hvem der skal undervise børnene.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen tilbyder forældre, som kommunalbestyrelsen har godkendt til at træne deres barn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i hjemmet i henhold til § 32 a, stk. 1, i lov om social service, vederlagsfri specialpædagogisk rådgivning i hjemmet om undervisningen.

Stk. 4. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i hjemmet til børn omfattet af stk. 3, hvis barnets udvikling på grund af sprog- eller talevanskeligheder kræver en særlig hensyntagen eller støtte. Tilbuddets omfang og indhold skal svare til, hvad der almindeligvis tilbydes elever i folkeskolen. 

§ 35. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med den undervisning, børnene får i hjemmet m.v. 

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan hvert år lade afholde prøver i dansk, regning/matematik, engelsk, historie/samfundsfag og naturvidenskabelige fag for at sikre, at undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Den, der har undervist børnene, leder prøverne efter aftale med kommunalbestyrelsen.

Stk. 3. Skønnes det, at undervisningen ikke har været forsvarlig, underretter kommunalbestyrelsen forældrene om, at der vil blive afholdt en ny prøve efter 3 måneder, og at børnene, hvis undervisningen stadig er mangelfuld, skal undervises i folkeskolen eller en anden skole, hvor undervisningspligten kan opfyldes, jf. § 33, stk. 2, i lov om folkeskolen.

Stk. 4. Når kommunalbestyrelsen skønner, at undervisningen er forsvarlig, kan den fritage for tilsynet.

§ 36. Børne- og undervisningsministeren kan fastsætte regler for afholdelse af prøver for børn, der ønsker at indstille sig til folkeskolens afsluttende prøver uden at have fulgt undervisningen ved skoler, der har ret til at afholde prøver.

 

Modersmålsundervisning

Modersmålsundervisning tilbydes børn i 1. til 9. klasse, hvis mindst én af forældrene kommer fra et land i EU eller EØS.


Betingelser for modersmålsundervisning

- Undervisningen er kun for sprog fra EU og EØS.

- Dit barn skal kunne tale modersmålet, og I skal bruge det derhjemme.

- Engelsk modersmålsundervisning er kun for børn i 0. klasse, da engelsk er et obligatorisk fag fra 1. klasse.

- Tysk og fransk modersmålsundervisning tilbydes kun indtil 4. klasse, da disse sprog undervises fra 5. klasse.

- Andre EU og EØS-sprog tilbydes fra 0. til 9. klasse.


Berettigede lande

Dit barn kan få modersmålsundervisning, hvis I kommer fra et af disse lande:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Børn fra Færøerne og Grønland kan også få modersmålsundervisning.


Tilmelding

Find tilmeldingsskema herunder.

Forudsætningen for at deltage i undervisningen er, at der er fremsendt en ansøgning som er godkendt af Fredensborg Kommune.

Dette skal ske senest 1. maj hvert år og er med opstart medio august i det efterfølgende skoleår.

Forudsætningen for at deltage i undervisningen er, at der er fremsendt en underskrevet tilmeldingsblanket.

Modersmålsskolen i Københavns kommune har ændret tilmeldingsproces fra sommeren 2024.

Tidligere plejede de at tilmelde børn (både indenbys og udenbys) løbende – med stor tilmeldingsproces i maj måned.

 

Fra sommeren 2024 har de ændret tilmeldingsprocessen så børn, både indenbys og udenbys ikke længere kan tilmeldes løbende men skal tilmeldes ved en af de to tilmeldingsprocesser om året:

  1. Den store tilmeldingsproces til efterårssemesteret/nyt skoleår der kører som den plejer hvor udenbys børn tilmeldes gennem modtagelse af betalingstilsagn senest 1 maj hvert år.

 

  1. En mindre tilmeldingsproces med frist 1 december hvor udenbys børn, på hvem der i sommerens og efterårets løb er modtaget betalingstilsagn fra udenbys kommuner, sættes på hold med opstart i første uge i januar 2025

 

Således at et barn, hvor der for eksempel er modtaget betalingstilsagn i august, først bliver sat på hold med start januar måned og et barn hvor der er modtaget betalingstilsagn for eksempel februar først tilmeldes til kommende skoleår i august.

Hold dig opdateret med nyt fra Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Alle EAN-oplysninger

Telefon: +45 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk

Telefontider

Mere fra os

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback