Skip til hoved indholdet

Asbest- og farligt affald

Virksomheder, der laver farligt affald, skal melde det til kommunen.

Regler om asbestaffald skal sikre et godt arbejdsmiljø for dem, der arbejder med det. For miljøets skyld skal håndtering og bortskaffelse ske uden risiko for spredning af asbest. Derfor skal asbestaffald meldes til kommunen, medmindre det er en lille mængde (op til 20 asbestplader om året).

Asbeststøv kan være farligt, derfor skal arbejdet altid planlægges og udføres, så mennesker på arbejdspladsen og i nærheden ikke udsættes for asbeststøv. Værktøj, der laver asbeststøv, må kun bruges undtagelsesvis.

Kontakt Arbejdstilsynet og hør nærmere på tlf. 70 12 12 88

Ingen asbest på Højvangens genbrugsplads

Vær opmærksom på, at du ikke kan aflevere eternitplader på Højvangens genbrugsplads. 

Anmeld farligt affald

Få mere viden om asbest

Støvende asbestholdigt affald er fx. tagplader af skifereternit, teknisk isolering, filtre, kiselgur omkring rør og kedler, samt øvrig isolering med asbest, bløde lofts- og vægplader med asbest, brudte asbestholdige tagplader af eternit.

Ikke støvende asbestholdigt affald er fx. hele eternittagplader.

Bortskaffelse af støvende asbestholdt affald

Hvis du har støvende asbestholdigt affald skal det anmeldes til kommunen, hvorefter du på nærmere angivne vilkår, kan få tilladelse til at køre affaldet til:
Skibstrup Affaldscenter,
Gørlundevej 4, 3140 Ålsgårde
Telefon 48 40 53 41

Hvis du har mindre mængde støvende asbestholdig affald (f.eks. brudte tagplader) skal det emballeres i klart plast, inden det må afleveres på genbrugspladsen. Husk at kontakte pladsmanden

Bortskaffelse af ikke støvende asbestholdigt affald

Hele tagplader af eternit skal afleveres på følgende godkendte modtageanlæg:
Skibstrup Affaldscenter
Gørlundevej 4, 3140 Ålsgårde
Telefon 48 40 53 41

Hvis du har en mindre mængde eternittagplader fra fx. et skur eller en carport, kan du aflevere det på kommunens genbrugspladser.
Affaldet må ikke indeholde støvende asbest, og du må højst aflevere 20 stk. eternittagplader om året.

Støvende asbest

Du skal altid anmelde støvende asbestholdigt affald til kommunen  Via bygningsaffald.dk, før det bortskaffes.

Ikke-støvende asbest

Ikke støvende asbestholdigt affald fx eternittagplader skal også anmeldes via bygningsaffald.dk, hvis du har mere end 20 tagplader pr. år.

Hvis du har mindre end 20 tagplader pr. år, kan du køre det til genbrugspladserne i kommunen, uden at skulle anmelde det. Husk at kontakte pladspersonalet.

Sådan anmelder du

Processen i korte træk er:

  1. Få foretaget en screening, hvor miljø- og sundhedsfarligt affald identificeres, og mængderne estimeres.
  2. Foretag en anmeldelse af byggeaffaldet, mindst 14 dage før du påtænker at begynde arbejdet via bygningsaffald.dk.
  3. Afvent færdigmelding på din ansøgning fra kommune. Denne skal du modtage senest 14 dage efter du har afsendt din ansøgning.
  4. Når du har modtaget en færdigmelding og et løbenummer fra kommunen på dit byggeaffald, må du påbegynde arbejdet.

Kommunen anviser asbestholdigt affald til Skibstrup Affaldscenter https://www.fh.dk/affald/skibstrup-genbrugsplads/asbestholdigt-affald-paa-skibstrup-affaldscenter

Transport

Du må gerne selv transportere asbestholdigt affald eller hyre en transportør. Du skal sørge for at asbestholdigt affald transporteres i egnet, lukket emballage, f. eks. i kraftige plastposer, der kan lukkes, og som slutter helt tæt. Endelig skal private også sørge for, at emballage mærkes med oplysning om, at den indeholder asbest.

Kontakt Arbejdstilsynet

Arbejde med fx nedrivning af asbestholdigt materiale indvendigt i bygninger og i skibe, tog, maskiner m.v., hvor dette materiale har været anvendt fx. som isolering mod varme, kulde, støj, fugt og brand, skal anmeldes til Arbejdstilsynet før arbejdet påbegyndes.

Kontakt Arbejdstilsynet og hør nærmere på telefon 70 12 12 88

 Vigtigt at du gør det så forsigtigt, at du undgår spredning af asbestfibre i omgivelserne.

Du skal skrue hver enkelt eternitplade fri og tage dem ned i hel tilstand. Der findes særligt værktøj til det. Pladerne må du ikke smide ned fra taget eller over i spande på taget eller lignende, så de går i stykker, for så frigives asbestfibrene til omgivelserne.

De hele - og dermed ikke støvende plader - skal derefter opbevares forsvarligt.

Hvis pladerne er porøse

Vær opmærksom på at nogle plader kan være porøse og smuldre. Nogle skifereternitplader kan være limet fast, så de ikke kan skrues af, men må brækkes af lægterne. I begge disse tilfælde vil asbestarbejdet støve, og du skal iføre dig asbestdragt, maske og handsker.

Du skal fugte de knækkede pladerester og forsigtigt lægge dem i to lag klare plastsække markeret ASBEST. Det skal ske oppe på taget, så der ikke sker spredning af asbestfibrene.

Mos og løsnede partikler opsamlet i tagrenden skal også fugtes, fjernes og behandles på samme måde som det øvrige støvende asbestaffald.

Er der asbest i mit hus?

Man kan ikke uden videre se på et materiale, om det er asbestholdigt eller ej. Asbestholdige materialer blev anvendt i dansk byggeri i perioden 1920-1986. Derfor kan asbest forekomme i mange bygningsdele fra denne periode. På Asbest-Huset.dk kan du læse mere om hvor i dit hus, der kan være brugt asbestholdige byggematerialer.

  • Bygninger opført før 1920 kan indeholde asbest, da asbestholdige materialer kan være indbygget senere ved fx renovering.
  • Er huset fra før 1977, er der med stor sandsynlighed anvendt asbest i fliseklæb. Det er ikke muligt med det blotte øje at se, om der er asbest i en fliseklæb. Hvis fliserne er opsat i den periode, hvor der blev brugt asbest, men der i øvrigt ikke foreligger oplysninger om hvilket produkt, bør der være mistanke om asbest.
  • Er huset fra før 1986, er der stor sandsynlighed for, at der er anvendt asbest i tagbeklædningen. I sjældne tilfælde kan asbest være anvendt helt frem til 1988. Typisk kan tagpladerne kendes ved at være bølgede.
  • Tage fra mellem 1930-1986. Tagbeklædning med asbest kan også være fladt, som cementskiffer-plader. Cementskiffer blev anvendt i perioden 1930 til 1986. Pladerne er kendetegnet ved, at de er i farverne grå, sortblå, rød og grøn og har en hård og jævn overflade.
  • Er huset fra 1965-1980 og er der tagpap på huset, kan det med stor sandsynlighed indeholde asbest. Tagpap med asbest ligner til forveksling almindeligt tagpap.
  • Yderbeklædning fra 1963-1986. Asbest kan være anvendt som yderbeklædning i perioden 1963 til 1986.

Ovenstående liste er ikke udtømmende, og der kan forekomme asbest i mange afskygninger og materiale. Arbejdstilsynet har udgive en katalog over kendte asbestholdige materialer anvendt fra 1900 -1990, som kan læses her https://at.dk/arbejdsmiljoe/asbest/asbest-i-arbejdsmiljoeet/byggematerialer-med-asbest/

Hovedreglen for om eternittage indeholder asbest er, men du er selv ansvarlig som ejer at tjekke:

  • Eternittage fra før 1984 indeholder altid asbest
  • Eternittage fra 1984-1988 kan indeholde asbest
  • Eternittage produceret efter 1989 burde ikke indeholde asbest.

Der står et nummer trykt i pladen, og det vil som regel være på 5-10 cifre. Nummeret er tryk i undersiden af pladen. Hvis det første tal er 0 eller 1, indeholder pladen asbest. Hvis det første tal er 4 eller 5 indeholder pladen ikke asbest.

Rensning af asbest tag

Du skal være opmærksom på flere ting, hvis du ønsker at rense dit asbesttag.

Højtrykrensning af asbesttage må kun udføres af et godkendt tagrensefirma, som har fået dispensation fra Arbejdstilsynet. Højtryksrensning er forbudt for private og firmaer uden dispensation fra Arbejdstilsynet.

Det er dog tilladt at rense asbesttag ved at bruge en stiv kost eller børste (dog ikke stålbørste) og vand under almindeligt vandværkstryk.

Rensning skal foregå uden brug af hurtiggående værktøj som for eksempel elektriske slibemaskiner. Det er også forbudt at skære eternitplader med en vinkelsliber. Du skal generelt undgå at bruge rensemidler, specielt hvor tagvandet bliver ledt til regnvandssystemet, da vandet løber direkte i vandløb eller søer uden rensning.

Vil du vide mere?

Du kan finde gode råd når du skal renovere og håndtere asbestholdigt affald herunder om sikkerhed, forholdsregler og sundhed på 

Nedrivning (fjernelse) af asbestholdige materialer skal fra 1. januar 2025 udføres af autoriserede virksomheder jf. § 7 i Bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet. Borgere må kun foretage kortvarige nedrivningsarbejder af mindre karakter, fx nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader. Du kan læse mere om det på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Hold dig opdateret med nyt fra os

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Alle EAN-oplysninger

Telefon: +45 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk

Telefontider

Mandag08:30 - 17:30
Tirsdag - Torsdag08.30 - 13.00
Fredag08.30 - 12.00

Mere fra os

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback