Byrådet besluttede med konstitueringsaftalen for denne byrådsperiode af nedsætte et opgaveudvalg (§17 stk. 4) med fokus på fastholdelse og rekruttering.
Udvalgets formål er at bidrage til håndtering af arbejdskraftudfordringerne - primært på de tre store velfærdsområder: Ældreområdet, dagtilbudsområdet og skoleområdet.
Herunder kan du læse mere om opgaveudvalgets medlemmer, kommissoriet og om indholdet af udvalgets møder.
Har du spørgsmål til udvalget, dets arbejde mv. kan du kontakte udvalgets formand Cømert Sonsuz (A) på mail coso@fredensborg.dk densborg.d
Med henvisning til den politiske konstitueringsaftale 2022-2025 samt byrådets beslutning den 28. februar 2022 består udvalget af 10 medlemmer:
8 byrådsmedlemmer:
- Cømert Sonsuz, (A), formand
- Bjørn Svensson, (Ø), næstformand
- Sarah Lykke (A)
- Soma Mayel, (B)
- Michael Huusom, (C)
- Steen Løfstrøm, (D)
- Bent Fischer-Nielsen, (F)
- Carsten Bo Nielsen, (V)
Samt:
- Birgitte Petersen, Næstformand fra Hovedudvalget
- Birgit Bagge, Centerchef fra administrationen
Tillidsrepræsentanter fra FOA, DSR, BUPL, DLF og ledelsesrepræsentanter fra respektive fagområder deltager i udvalgets møder, når det findes hensigtsmæssigt af hensyn til sagernes oplysning og for at sikre faglig dybde i drøftelserne.
I praksis vil det dreje sig om 3-4 tillidsrepræsentanter og 3-4 ledelsesrepræsentanter som inviteres til et udvalgsmøde. Det er formanden som beslutter, hvilke repræsentanter der skal inviteres til de enkelte møder.
Byrådet vedtog den 28. februar 2022 nedenstående kommissorium for § 17, stk. 4-udvalget for fastholdelse og rekruttering:
Baggrund og udfordringsbillede
Mangel på arbejdskraft er nok den største udfordring, vi som kommune står over for de kommende år. Ledigheden i Danmark er kun 2,8% (nov./21) og har ikke været lavere siden 2008. Ikke mindst på de store velfærdsområder er manglen på kolleger blevet større de senere år, og prognoserne viser, at vi de kommende år vil få brug for endnu flere nye kolleger. Denne situation er langt fra unik for Fredensborg Kommune, hvorfor vi må ruste os til konkurrence om de dygtigste medarbejdere.
Fredensborg Kommune har et godt udgangspunkt – medarbejderne vil gerne arbejde i Fredensborg, ikke mindst fordi vi skaber gode resultater for borgerne, fx på kommunens folkeskoler, der er blandt landets bedste. Mange medarbejdere ønsker også at blive en del af kommunens mange spændende udviklingsprojekter, fx den grønne omstilling. Omvendt betyder dårlige historier om kommunens arbejdspladser desværre også, at det kan blive sværere at tiltrække og fastholde kolleger.
Vi er en attraktiv kommune, hvor medarbejderne trives. Senest er trivselsmålingen, som 2.245 medarbejdere, svarende til 90 %, har svaret på, en god indikator på, at vi trives i Fredensborg. Fx svarer 8 ud af 10, at de er stolte over de resultater, der opnås på arbejdspladsen, og 9 ud af 10 svarer, at de føler deres arbejde gør en forskel. Det skal vi fastholde.
I takt med, at flere ældre borgere har brug for pleje, og kommunen oplever en tilflytning af børnefamilier, som betyder flere børn i både skoler og dagtilbud, er behovet for nye kolleger stigende. Det kræver, at vi tænker i nye måder at rekruttere medarbejdere på, såvel som nytænker måden, hvorpå vi skaber et større rekrutteringsgrundlag.
Ud over rekruttering af nye kolleger bliver det også afgørende, at vi fortsat arbejder for, at man som medarbejder trives og er stolt af sit arbejde. Også her må vi tænke i nye baner – fx ved vi, at de unge generationer på arbejdsmarkedet har andre krav til en attraktiv arbejdsplads, mens mange af vores seniorer er en stærk ressource, som vi ønsker at fastholde i flere år.
I august 2021 vedtog byrådet en rekrutterings – og fastholdelsesstrategi som svar på nogle af de aktuelle udfordringer vi kan få øje på i Fredensborg Kommune:
- Inden for en 10-årig periode forventes antallet af ældre over 80 år at blive fordoblet. Det betyder blandt andet et behov for yderligere ca. 250 SOSU’ere. Yderligere er 49% af SOSU’ere 50 år eller derover, og en betydelig andel forventes at gå på pension inden for de næste 10 år.
- På dagtilbudsområdet er tilgangen på pædagoguddannelsen vigende, og inden for den næste 10 år forventes en stigning af børn mellem 0-5 år på ca. 13%. Omsat i antal medarbejdere betyder det et ekstra behov for ca. 26 pædagoger. Hertil budgetteres yderligere med ca. 40 pædagogstillinger frem mod 2024 som følge af nye minimumsnormeringer.
- På skoleområdet er der udfordringer med frafald på læreruddannelsen, og pt. er det vanskeligt at rekruttere lærer til linjefag som bl.a. fysik, kemi, tysk, fransk, musik. Inden for en 10-årig periode forventes en stigning på knapt 6% af børn og unge mellem 6-16 år. Det stiler krav om yderligere ca. 20 lærerstillinger. Desuden er 42% af lærerne 50 år eller derover så ligesom på SOSU området forventes det også at en betydelig andel af lærere går på pension.
- På en række andre fagområder ser vi ligeledes udfordringer, når medarbejdere fratræder og stillinger skal genbesættes F.eks. socialrådgivere, psykologer og særlige specialiststillinger.
Formål
Med dette udfordringsbillede er udvalgets formål at bidrage til håndtering af arbejdskraftudfordringerne - primært på de tre store velfærdsområde: Ældreområdet, dagtilbudsområdet og skoleområdet. Det forventes dog, at udvalgets arbejde også kan bidrage til inspiration for andre af kommunens fagområder.
Reference
Udvalget er nedsat af Byrådet og refererer til Økonomiudvalget. Udvalget har som §17 stk. 4 udvalg ingen selvstændig kompetence men skal inspirere og rådgive Økonomiudvalget med anbefalinger til nye initiativer.
Opgaver
Udvalget for rekruttering og fastholdelse skal arbejde inden for nedenstående opgaveområder. Udvalgets medlemmer kan inden for udvalgets overordnede formål tage yderligere emner op i udvalgets funktionsperiode.
Udvalget har en naturlig referenceramme til byrådets vedtagne rekrutterings- og fastholdelsesstrategi fra august 2021, som indeholder et idékatalog på 36 initiativer til at fastholde og rekruttere medarbejdere på de store velfærdsområder.
Udvalget skal bidrage til ideer og forslag der skal:
- styrke branding af kommunen, så Fredensborg Kommune kan tiltrække dygtige medarbejdere, herunder tydeligt kommunikere kommunens særlige attraktive forhold
- sætte fokus på de forhold, der fastholder medarbejdere, fx sundhedsfremme, trivsel, kompetenceudvikling o.lign.
- få flere studerende og elever til at vælge Fredensborg Kommune som arbejdsplads efter endt uddannelse samt udvikle ideer til at udvide rekrutteringsgrundlaget
Udvalgets virke og arbejdsform
Udvalget er et opgaveudvalg. Udvalget er således et arbejdende udvalg, hvor ideer, konkrete forslag og anbefalinger udvikles og modnes på udvalgets møder. Møderne faciliteres og tilrettelægges, så det fremmer en deltagende og produktiv arbejdsform.
I det første år vil fokus være på alle tre velværdsområder, dog med en første pioritet, hvor udvalget går i dybden på ældreområdet.
I de efterfølgende år vil der ved årets start blive udarbejdet en arbejdsplan for årets temamøder, så fokus prioriteres ud fra kommunens aktuelle situation.
Desuden er der følgende rammer om udvalgets arbejdsform:
- Kick-off møde for udvalgets medlemmer
- Udvalget afholder herudover møder ca. 4 gange om året.
- Dagsorden udsendes senest 4 hverdage før et møde.
- Formand og næstformand forbereder og indkalder i fællesskab til udvalgets møder. Formanden leder møderne og drager omsorg for, at dets beslutninger indføres i beslutningsprotokollen
- Udvalget vil søge inspiration både fra kommunens arbejdspladser og i andre kommuner f.eks. gennem foredrag, oplæg, mv
- Udvalgets arbejde formidles til Økonomiudvalget f.eks. gennem temamøder i Økonomiudvalget
- Der kan afholdes supplerende møder efter behov. Disse indkaldes på formandens initiativ eller hvis et flertal af medlemmerne ønsker det, og med samme frist som de ordinære møder.
Udvalget sekretariatsbetjenes af Center for Politik og Organisation.
Medlemmer
Med henvisning til den politiske konstitueringsaftale 2022-2025 består udvalget af 10 medlemmer:
8 byrådsmedlemmer:
- Cømert Sonsuz, (A), Sarah Lykke (A)
- Soma Mayel, (B)
- Michael Huusom, (C)
- Steen Løfstrøm, (D)
- Bent Fischer-Nielsen, (F)
- Carsten Bo Nielsen, (V)
- Bjørn Svensson, (Ø)
- Birgitte Petersen, Næstformand fra Hovedudvalget
- Birgit Bagge, Centerchef fra administrationen
Tillidsrepræsentanter fra FOA, DSR, BUPL, DLF og ledelsesrepræsentanter fra respektive fagområder deltager i udvalgets møder, når det findes hensigtsmæssigt af hensyn til sagernes oplysning og for at sikre faglig dybde i drøftelserne. I praksis vil det dreje sig om 3-4 tillidsrepræsentanter og 3-4 ledelsesrepræsentanter som inviteres til et udvalgsmøde. Det er formanden som beslutter, hvilke repræsentanter der skal inviteres til de enkelte møder.
Der afvikles et kick off møde samt afslutningsmøde for alle.
Møderne afvikles typisk fra kl. 14.00 – 18.00, hvilket betyder, at ledere og medarbejdere indgår i arbejdet, som en del af arbejdstiden.
Indstillingen er at Cømert Sonsuz (A) er formand og Bjørn Svensson (Ø) er næstformand for opgaveudvalget.
Økonomi
Der afsættes 50.000 kr. årligt til udvalgets virke. Det kan f.eks. være udgifter til oplægsholdere, ekspertbistand mv. Udgifter til mødernes afvikling finansieres på normal vis af budgettet til byrådets arbejde.
Funktionsperiode
Udvalget nedsættes umiddelbart efter Byrådets godkendelse af dette kommissorium og efterfølgende udpegning af medlemmer. Udvalget ophører med udgangen af byrådsperioden i 2025.
Udvalgets første møde afholdes den 14. juni.
Det er et "kick-off" møde, som skal give udvalget et fælles afsæt for det kommende arbejde.